03. Besturen doen we samen

De Barendrechtse VVD staat voor samenwerking en verbinding!

De gemeenteraad, dus de gekozen volksvertegenwoordigers, vormen samen het hoogste orgaan in Barendrecht. Samen behartigen zij de belangen van ALLE inwoners. Beslissingen worden genomen op basis van meerderheden zoals dat in een democratie hoort te gaan. De Barendrechtse VVD wil het beste voor Barendrecht en wij willen altijd, op basis van argumenten, kunnen kiezen voor het beste voorstel. Daarom zijn wij voorstander van een bestuursakkoord op hoofdlijnen, opgesteld door een brede gemeenteraad. En een college van burgemeester en wethouders dat borg staat voor de uitvoering, op basis van expertise en een open mind. Meerderheden kunnen op onderwerpen verschillen. Op deze wijze komen zuivere voorstellen in stemming. Onze inwoners zijn gebaat bij een gekozen volksvertegenwoordiging die zich bezighoudt met structureel beleid in plaats van beslissingen op basis van incidenten of partijbelangen. De VVD zal het zoeken van conflicten met andere partijen - met als doel vooral zichzelf goed te kunnen profileren - achterwege laten. Polarisatie verdeelt, maar samenwerking en verbinding leiden uiteindelijk tot meer betrokkenheid van inwoners. Dat is onze vaste overtuiging.

Wij willen een bestuursakkoord 2022-2026 voornamelijk gericht op beheer, leefbaarheid en een betrokken lokale gemeenschap.

Doorlopend betrekken van inwoners
Inwoners moeten structureel worden uitgenodigd om thema’s en onderwerpen in te brengen in raadscommissies en van daaruit te laten agenderen in de gemeenteraad. De VVD vindt dat voorstellen vanuit politieke partijen moeten bijdragen aan een mooier Barendrecht en daarom op korte termijn een zichtbare en reële uitwerking moeten hebben. Zo kunnen deze voorstellen echt ingezet worden voor Barendrecht in plaats van voor eigen politiek gewin.

Besluiten die een wijk betreffen worden altijd in overleg met de direct betrokkenen gedaan. De nieuwe omgevingswet biedt onze inwoners veel meer ruimte voor initiatieven. Basishouding wordt “ja, mits” in plaats van “nee, tenzij”, een groot verschil met de huidige situatie. De wijk wordt daarom in een vroeg stadium betrokken. Door voorafgaand aan het besluitvormingsproces een informele zienswijze te laten opstellen waarin het wijkbelang wordt geformuleerd, is de betrokkenheid van de wijk optimaal. De eindverantwoordelijkheid blijft vanzelfsprekend bij de gemeenteraad. De wijken blijven onder verantwoordelijkheid van verschillende wethouders vallen om zo de betrokkenheid te vergroten en de afstand tot bestuurders te verkleinen. De spreekuren worden geïntensiveerd.

Doorontwikkeling van ons gemeentehuis
Het gemeentehuis moet meer onderdeel van de samenleving worden. Wij stellen voor een gedeelte van het gemeentehuis in te zetten voor: huisvesting van gesubsidieerde organisaties die nu extern huren, een huiskamerfunctie voor de omliggende wijk en beschikbare kantoorruimte flexibel voor derden in te zetten.

Actief op zoek naar samenwerkingspartners
Het bestuur van Barendrecht zoekt actief naar samenwerkingspartners in de regio daar waar dat in het belang van Barendrecht is. Daarmee geven wij als raad het bestuur opdracht de juiste dingen te doen voor onze eigen inwoners. Een goed voorbeeld is de Veiligheidsregio waar het de handhaving van de coronamaatregelen betrof. Ook op economisch terrein, het openbaar vervoer en bij specialistische voorzieningen in de zorg is samenwerking absoluut noodzakelijk. De gemeenteraad zorgt ervoor dat de raad bij samenwerkingsverbanden niet buitenspel komt te staan.