Moderne Overheid

De Barendrechtse VVD stelt dat de gemeente dienstbaar en modern moet zijn. Het gaat daarbij vooral ook om minder regels en meer prestaties. We gaan daarom (binnen BAR-verband) voor een slank, daadkrachtig, transparant en flexibel ambtelijk apparaat dat vraaggericht en klantvriendelijk werkt. De focus van de gemeente moet gericht zijn op de klant; de Barendrechters en de ondernemers. Juist zij moeten snel, professioneel, vriendelijk en servicegericht geholpen worden.

© CCO

Hoe ziet dat er uit:

·         Digitalisering en snelle dienstverlening: Digitalisering heeft voor ons een hoge prioriteit. Dit dient dat het gemak van de Barendrechters en de gemeente houdt meer tijd over om naar de bewoners toe te gaan. Een digitaal gemeentelijk loket is 24 uur per dag open. En veel producten worden thuisbezorgd (rijbewijs, paspoort, etc.). Daarbij vinden we  het ook belangrijk om oog te hebben voor inwoners die nog een achterstand in de digitalisering hebben. De Barendrechtse VVD zet zich in voor een snellere en betere reactie van de zijde van de gemeente op meldingen van de inwoners over onveilige situaties, overlast, schades en slecht onderhoud. Maar ook op meldingen gedaan tijdens bewonersavonden. Deze worden terplekke gedigitaliseerd en omgezet naar acties.

 

·         Eigen initiatief: Wij willen dat er ruimte is en blijft  voor Barendrechters die eigen initiatief tonen. Dit betekent ook dat we als gemeente niet altijd meer eerst zelf een plan bedenken en burgers daaraan mee laten doen (burgerparticipatie), maar juist de initiatieven van onderaf laten groeien en waar nodig als overheid deze zoveel mogelijk faciliteren (overheidsparticipatie).

 

·         Verhogen kwaliteit: Gemeentelijke taken kan de gemeente uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee voordeel kan worden behaald. Grote volumes bevorderen de professionaliteit, verminderen het afbreukrisico en zijn veelal goedkoper. Door samen te werken wordt het gemakkelijker om goede ambtenaren een aantrekkelijk beroepsperspectief te bieden. Kwalitatief goede ambtenaren zijn essentieel om onze ambities mogelijk te maken. Samen vormen we zo een krachtig blok. Voor wat betreft de VVD is de BAR-samenwerking hiervoor een voorwaarde.

 

·         Snel internet: De VVD is voorstander van snel internet. Initiatieven voor de aanleg van glasvezel stimuleren en faciliteren we zoveel mogelijk.  We geven ook ruimte voor andere, nieuwe, hoogwaardige technieken.

 

·         Transparantie: Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente maakt meer gebruik van de mogelijkheden om statistieken en gegevens over bijvoorbeeld de besteding van subsidies online toegankelijk te maken (zogeheten open data).

 

·         Privacy en fraude: Privacy is een groot goed, dus is het belangrijk dat de gemeente (minimaal) voldoet aan de wettelijke eisen en de digitale privacy van inwoners waarborgt. De gemeente werkt samen met marktpartijen om digitale criminaliteit zoveel  mogelijk te voorkomen en te bestrijden. Baliepersoneel van de gemeente dient te worden opgeleid  om identiteitsfraude en (overige) valse inschrijvingen te voorkomen.  De VVD is voorstander om de komende raadsperiode met onder meer huisbezoeken de actualiteit en juistheid van overheidsregistraties te verifiëren.