Barendrecht Duurzaam en Innovatief

Als gemeente Barendrecht gaan we de wereldwijde klimaatveranderingen niet oplossen. De noodzaak voor het leveren van een bijdrage aan de oplossing onderschrijven wij nadrukkelijk. Wij streven naar een meer duurzaam en innovatief Barendrecht. De Barendrechtse VVD werkt hier graag aan mee.

© Jos Wesdijk

·         Duurzame energie: Zo zijn wij voor transitie naar duurzame energie en willen we dat zowel bewoners als ondernemers hun bijdragen kunnen leveren aan een duurzamer klimaat. Er zijn meerdere energiebronnen. De Barendrechtse VVD legt de focus niet op één bepaalde energiebron. We zijn voorstander van schone duurzame energiebronnen zoals de zon, water en aardwarmte. Door meer zonnecollectoren op gemeentelijk vastgoed kan de gemeenten bijdragen aan een duurzamer Barendrecht. Bovendien stimuleert de VVD ook de aanschaf van zonnecollectoren door inwoners, onder andere door het vereenvoudigen van de regels en installatie-eisen. Door de bewoners en ondernemers te stimuleren de verschillende bestaande energiebronnen te combineren wil de VVD een duurzaam Barendrecht creëren. Voor de Barendrechters maken we inzichtelijk hoe en waar energie kan worden bespaard. Inwoners kunnen daar vervolgens zelf mee aan de slag. Dat is goed voor hun portemonnee en draagt bij aan een duurzamere gemeente. De Barendrechtse VVD vindt dat de gemeente positief moet staan tegenover groepen Barendrechters die duurzame energie willen opwekken. Maar ook bijvoorbeeld tegenover Barendrechters en bezoeker die elektrisch rijden of op waterstof. De gemeente werkt actief mee aan voldoende oplaadpunten en waterstoftankstations.

 

·         Aanbestedingen en inkoop: Bij inkoop en aanbesteding dient standaard aandacht besteden te zijn voor duurzaamheid. Zo is de VVD een voorstander van openbare ledverlichting en bij nieuwbouw nieuwe duurzame innovaties. De kwaliteit dient duurzaam te zijn, niet de prijs. We moeten duurzaamheid gaan zien als investering niet als kostenpost.

 

·         Circulaire economie: Het produceren van afval moeten we als gemeente tot het minimum beperken. Indien er toch afval wordt geproduceerd, wordt dat gezien als grondstof voor nieuwe producten. Zo werken we aan een circulaire economie. Afval bestaat niet.

 

·         Innovatie: Er liggen overigens nog genoeg kansen op het gebied van innovatie als het gaat om duurzaamheid. De VVD wil dat bewoners en ondernemers van Barendrecht alle ruimte krijgen om deze kansen te kunnen benutten. Met het stimuleren van innovatie binnen Barendrecht maken we een Barendrecht voor de toekomst.

 

·         Landschapsbeheer: We stimuleren agrariërs om ook aan landschapsbeheer te doen. Wij zien er niets in om percelen land- en tuinbouwgebied onnodig op te geven voor “natuurontwikkeling”. De gemeente helpt ondernemers met het verkrijgen van subsidies waar dat mogelijk is. Binnen de gemeente dient dus alle kennis aanwezig te zijn van stimuleringsprogramma’s en subsidiemogelijkheden. Stadslandbouw kan in Barendrecht, zeker in de Zuidpolder.