Fijn wonen

De Barendrechtse VVD wil zich inzetten voor een gemeente waar u fijn kunt wonen. Wij zijn voorstander van het ontwikkelen van een groeipad waarbij jonge Barendrechters kunnen blijven wonen (starten) in Barendrecht. Sociale koopwoningen hebben dan ook de voorkeur boven sociale huur.

© Jos Wesdijk

Om te zorgen dat Barendrecht een fijne woonomgeving blijft, willen we ons op een aantal zaken richten:


·         Doormanplein: Het plein in het oude centrum van Barendrecht kan een gezellig dorpsplein worden. In vervlogen tijden kon u daar naar de paardenmarkt, de Koninginnedagen en andere festiviteiten. Als we in een andere plaats komen met een historisch centrum vinden we het heel normaal dat we daar met de auto niet mogen komen. En vinden we het gezellig om op zo’n plek te vertoeven. Dat moet in Barendrecht ook te realiseren zijn. Gezellig wat gebruiken op grotere terrassen, naar een evenement of festiviteit zonder dat het uitzicht belemmerd wordt door geparkeerde auto’s. We zijn er dan ook voorstander van om het plein in de zomer- en lentemaanden auto vrij te maken. Maar niet zonder afstemming met bewoners en ondernemers.

 

·         Woningen: Barendrecht is mede door de jarenlange inzet van de VVD uitgegroeid van voornamelijk agrarisch dorp tot een welvarende gemeenschap waar het goed wonen, werken/ondernemen, verblijven en recreëren is. Inmiddels is de groei in bewonersaantallen aan het aftoppen. Juist hierdoor zijn er nieuwe uitdagingen voor de nabije toekomst. Veelal zal het hierbij helaas gaan om dilemma’s, oftewel het kiezen tussen suboptimale oplossingen. Zo zullen er bijvoorbeeld geen grote aantallen nieuwe woningen meer gebouwd gaan worden. Veeleer zal het gaan om zogenaamde inbreilocaties; nieuw voor oud. De VVD  heeft oog voor de bestaande situatie (aantal goedkopere huurwoningen). De VVD geeft de voorkeur aan betaalbare koopwoningen voor jongeren en starters, in plaats van nieuwe en dus duurdere huurwoningen. Het toewijzingsbeleid betreffende huurwoningen is voor 80% regionaal bepaald, waardoor Barendrechtse jongeren veelal genoodzaakt zijn om Barendrecht (tijdelijk) te verlaten.
Voor de oudere Barendrechter is het belangrijk dat er voldoende levensloopbestendige woningen zijn, met toegang tot goede zorg.
Dit moet aandacht krijgen bij ontwikkeling en herontwikkeling van woningen.

 

·         Eigen ontmoetingsplekken voor de jeugd: Een ontmoetingsplaats is een ‘vrijplaats’ waar jongeren zichzelf kunnen zijn. En vrijheid is een groot goed. In vrijheid genieten van de openbare ruimte, kan zolang men geen inbreuk pleegt op de vrijheid van anderen. Overlast is een vorm van inbreuk. De Barendrechtse VVD wil dan ook samen met jongeren zoeken naar creatieve oplossingen. Door mee te doen en mee te denken ontwikkelen jongeren meer zelfvertrouwen, zelfrespect en sociale verantwoordelijkheid. Participatie kan bijdragen aan de morele, emotionele en sociale ontwikkeling. En het probleem, de overlast, kan worden teruggedrongen. Het beter benutten van het jongerencentrum kan een deel van de oplossing zijn. Blijven jongeren, ook na overleg, voor overlast zorgen? Dan wil de Barendrechtse VVD deze jongeren hard aanpakken.