Een eerste kennismaking met kandidaat VVD wethouder Leon van Noort

De VVD fractie stelt op 15 september de gemeenteraad van Barendrecht voor mij te benoemen als wethouder per 1 oktober aanstaande. Op verzoek van de VVD fractie introduceer ik mijzelf hierbij graag kort. Een uitgebreidere introductie zal na de formele besluitvorming zeker in de media volgen.

Achtergrond Leon van Noort

Geboren in de Dordrecht (1974) kwam ik al op jonge leeftijd terecht in Heenweg (toen gemeente ’s-Gravenzande) waar mijn vader directeur van een basisschool werd. Daarna verhuisd naar ’s-Gravenzande (gemeente Westland) zelf waarna ik na de middelbare school naar rotterdam verhuisde voor mijn studie (hogeschool Rotterdam en Omstreken, Fysiotherapie). Na een korte periode Gouda (2 jaar) en weer terug in Rotterdam, ben ik in 2007 neergestreken in Berkel en Rodenrijs (gemeente Lansingerland) waar ik tot op dit moment woon met mijn vrouw en drie kinderen.

In 2010 daar in de gemeenteraad gekomen namens de VVD  en sinds 2011 fractievoorzitter geworden. In 2014 kozen de leden mij daar tot lijsttrekker waarna wij na de verkiezingen in de oppositie belandden. Per september 2015 maak ik de overstap naar het mooie Barendrecht om daar als wethouder Jeroen Gebben op te volgen.

Voor deze benoeming heb ik de laatste jaren voornamelijk (IT) management functies gehad bij grote (internationale) bedrijven zoals ECT (container terminal) in de Rotterdamse haven en mijn laatste werkgever Connexys in Rotterdam.

Naast mijn wethouderschap ben ik Algemeen Bestuurslid van de VVD bestuurdersvereniging en tevens voorzitter van het landelijke VVD Fractievoorzittersplatform.

 

Waarom de politiek?

Al vrij vroeg in mijn werkende leven begon ik in te zien dat zaken anders konden en ergerde ik mij aan de regelzucht van de overheid. Waarom moest iemand die een prima rollator had een nieuwe rollator krijgen als hij/zij werd opgenomen in een verpleeghuis, waarom moest je een vergunning aanvragen voor 80 euro als je met je straat wilde BBQen? En wat deed de gemeente dan voor dat geld? Wat kreeg ik als inwoner er voor terug?

Al snel begon ik in te zien dat de gemeente en de overheid als een soort verzekering diende voor alles en dat wij als inwoners fors en vaak onnodig voor die verzekering betaalde. Waarom laten wij de gemeente alles doen terwijl we prima als inwoners zelf kunnen bepalen wat we met ons geld willen doen en waar we dit aan uit moeten geven. Oftewel meer vrijheid voor ons als inwoner en minder regel en bemoeizucht van de gemeente en de overheid. Hierdoor heeft de overheid ook veel minder geld nodig. Maar die vrijheid komt wel met verantwoordelijkheid. De basistaken van de gemeente, zoals veiligheid, voorzieningen, onderwijs etc moeten dan wel goed geregeld zijn en er de inwoners moeten hun verantwoording wel kunnen en durven nemen. Om dat proces in gang te zetten ben ik uiteindelijk in de politiek gegaan.