Afval en Corona een vervelende combinatie

Corona houdt de wereld, houdt Nederland, houdt Barendrecht in z’n greep. Het veroorzaakt veel leed. Een crisistijd waarin mensen overlijden, ziekenhuizen overspoelen, ondernemers omvallen en mensen hun baan verliezen. Maar ook een crisis met kleiner leed.

Bijvoorbeeld het “leed” rond afval. En daar moet ons toch iets van het hart. De regering, het RIVM en tal van specialisten roepen ons op om thuis te blijven. Om je contacten tot het minimum te beperken. En vooral afstand te bewaren. De maatregelen zijn zelfs aangescherpt en de periode wordt in ieder geval tot 28 april verlengd.

Het inzamelen van afval moet in deze tijd doorgang vinden, het is een vitaal proces. Vitaal omdat het de gezondheid raakt!

 

Maar afval brengt in deze tijden ook iets merkwaardigs met zich mee. Eigenlijk moeten we zeggen, het massale thuis zijn brengt iets begrijpbaars mee.

Want we snappen het wel. Veel mensen zitten nu thuis. Dat betekent al snel dat er per huishouden meer afval komt. Maar er is meer aan de hand. Het is en blijkt een “goede’ gelegenheid voor een grote schoonmaak, grootschalig tuinieren en klussen. Helaas leidt dit ook tot lange wachtrijen bij bouwmarkten én ook bij afvalaanbiedstations.

Maar dat niet alleen het leidt ook tot overvolle ondergrondse containers. Daarin vinden we nu niet alleen “normaal” huisvuil, nee ze zitten vol met heel veel groenafval en complete huisraden. En als het er niet meer in past of domweg te groot is? Dan vinden we kasten, fietsen, babybadjes en ander grofvuil naast de containers.

 

In deze barre tijden, draagt de NV BAR-Afvalbeheer nog steeds zorg voor onze afvalinzameling. Waar heel Nederland thuis zit, zijn zij op straat aan het werk. Een hoger verzuim als gevolg van Corona, maar toch rijden er meer en vaker auto’s. Wat ons betreft hulde daarvoor.

Merkwaardig, en gewoon ronduit schandalig, is wat deze mensen vervolgens aan verwensingen en verwijten naar hun hoofd krijgen. Van verwensingen met zeer ernstige ziekten tot bedreigingen. Dit moeten we toch niet accepteren? #doeslief #normaaldoen

 

De afvalinzamelaars doen er alles aan om Barendrecht schoon te houden. En ondanks meer gedwongen verzuim (“quarantaines”) presteren zij het om, met veel overwerk, er juist meer te zijn. En ook het afvallaanbiedstation is zo snel als mogelijk weer geopend. Nogmaals hulde en dank daarvoor. #daslief

 

We tonen in deze tijd gelukkig ook dat we veerkrachtig zijn als samenleving. Het lukt ons samen te werken, zonder samen te zijn. We moeten afstand houden, maar zijn dichter bij elkaar dan ooit. Dat moet op het gebied van afval dan toch ook lukken? Veel straten en containers liggen er nog keurig bij. Dus ja we kunnen het! Als we nu allemaal een beetje letten op wat, hoe en in welke doseringen we afval aanbieden. We ons aan de tijdelijke regels houden. En de medewerkers hun werk veilig laten doen. Juist dan kunnen de inzamelaars  gewoon hun werk blijven doen. #doeslief #daslief

 

De Barendrechtse VVD